Scrisoarea a XI-a („Răspunsuri la întrebările lumii de azi”)

Scrisoarea a 11-a

luminaŢĂRANULUI ZDRAVKO T., CARE ÎNTREABĂ CE ÎNSEAMNĂ CUVINTELE LUI HRISTOS „FOC AM VENIT SĂ ARUNC PE PĂMÂNT”

Adeseori vorbim de focul invidiei, focul mâniei, focul urii, şi focul poftei, şi focul oricărei patimi rele. Fireşte, acest foc nu a fost adus pe pământ de către împăratul adevărului şi al dragostei, Hristos. Departe de asta! Acest foc necurat vine din viforul focului iadului, care loveşte şi pământul.

Hristos a adus acel foc sfânt cu care El din veşnicie şi în veşnicie a fost înflăcărat şi a luminat: focul adevărului şi al dragostei, foc curat, dumnezeiesc, din vatra veşnică ce se numeşte Sfânta Treime.

Flacăra adevărului din care se revarsă căldura dragostei. Acesta este focul cu care creştinul arde fără se se mistuie, aşa cum rugul din pustie ardea şi nu se mistuia. Acesta este focul pe care l-a simţit proorocul Ieremia în oasele sale şi care îl mâna în chip nebiruit să arate adevărul lui Dumnezeu (Ieremia 23, 29). Acesta este focul care s-a pogorât asupra apostolilor în chipul limbilor de foc, care i-a înţelepţii şi i-a luminat pe pescarii simpli şi i-a făcut cei mai mari dintre înţelepţi. Acesta este focul care lumina faţa arhidiaconului Ştefan şi îl făcea asemenea îngerilor lui Dumnezeu. Acesta este focul duhovnicesc al adevărului şi al dragostei, prin care apostolii şi misionarii creştini au renăscut lumea, au înviat hoitul omenirii păgâne, l-au curăţit, l-au luminat şi l-au înţelepţit. Tot ce e bun în lume este din acest foc ceresc, pe care Domnul l-a aruncat pe pământ. Acesta este focul ceresc, prin care sufletul e curăţit aşa cum e curăţit aurul prin focul pământesc.

La lumina acestui foc recunoaştem calea, ne dăm seama de unde venim şi încotro mergem, cunoaştem pe Tatăl nostru Cel Ceresc şi patria cea veşnică.

De la acest foc inima noastră se încălzeşte cu negrăită dragoste faţă de Hristos, aşa cum au simţit şi cei doi apostoli la Emaus şi au descris: „au nu ardea în noi inima noastră când ne vorbea?”. Acest foc L-a mânat pe Hristos să Se pogoare din ceruri pe pământ şi ne mână pe noi să ne înălţăm la ceruri. Toţi am fost botezaţi cu acest foc sfânt, după cuvântul lui Ioan: eu vă botez cu apă, iar El (Hristos) vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc.

Acest foc lucrează în inima omenească o râvnă nedescrisă pentru tot binele. El bucură pe drept şi chinuie pe păcătos.

Şi pe noi ne chinuie deseori, până ce ne vom curăţi deplin de toată nedreptatea şi necurăţia, fiindcă scris este: „Dumnezeu este foc care arde pe păcătoşi”.

Pace ţie şi bucurie de la Domnul!

vinieta

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Răspunsuri la întrebările lumii de azi și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s