Mărturii

iustin-si-nicolae

Sfântul Nicolae Velimirovici – în mărturia sfinților și a părinților

Sf. Ioan Maximovici:

Sfântul Nicolae Velimirovici a fost numit, nu de puține ori, “Noul Gură de Aur al Serbiei”. Sfântul Ioan Maximovici, Arhiepiscopul rus al San Francisco-ului, care a fost în tinerețe profesor la un seminar din eparhia Jiciei, spunea despre el că este “un mare sfânt, un Hrisostom al zilelor noastre, a cărui însemnătate pentru Ortodoxia contemporană poate fi comparată doar cu cea a Mitropolitului Antonie Hrapovitki. Amândoi au fost dascăli sobornicești ai Bisericii Ortodoxe”.

Arhim. Iustin Popovici:

Despre Sfântul Nicolae Velimirovici, arhimandritul Iustin Popovici spunea următoarele: „El cugetă întru rugăciune, el filosofează întru rugăciune. Poți simți că printr-însul grăiesc sufletele purtătoare de lumină ale marilor asceți ortodocși și mai ales minunatul suflet al Sfântului Simeon Noul Teolog. El îl află  pe Dumnezeu întru rugăciune și simte întreaga Zidire. În rugăciunea sa, tuturor se face părtaș. Această lucrare se poate împlini numai în Dreapta Slăvire. Întregul suflet se adună în rugăciune și pășește printr-acest lucru de o greutate covârșitoare, ce se cheamă „lume”, călăuzit fiind de rugăciune; căci rugăciunea este singura călăuză a minții, a inimii și a voii, căreia i s-a dat darul vederii”.

„Ce ne-a oferit nouă episcopul Nicolae şi ce înseamnă aceasta? El a continuat strădania ascetică a sfinţilor descendenţi din Nemanja, a sfinţilor călugări sârbi. A fost un apostol, un evanghelist, un luminător şi cel mai de seamă învăţător al poporului sârb de la sfântul Sava încoace. A mai fost şi martir. Episcopul Nicolae a redat viaţa monahismului nostru. Toţi călugării şi toate călugăriţele noastre de azi sunt copiii spirituali ai Sfântului Episcop Nicolae şi ai Sfântului Sava”.

Tot iubitul lui ucenic, Iustin Popovici, scria aceste cuvinte în 1961, la cinci ani după moartea Sfântului Episcop Nicolae:

“Îți mulțumim, Doamne – într-însul avem un nou Apostol! Îți mulțumim, Doamne – într-însul avem un nou Evanghelist! Îți mulțumim, Doamne – într-însul avem un nou Mărturisitor! Îți multumim, Doamne – într-însul avem un nou Mucenic! Îți mulțumim, Doamne – într-însul avem un nou Sfânt!”.

Amfilohie Radovici, episcopul Muntenegrului:

Episcopul Muntenegrului, Amfilohie Radovici, unul dintre ucenicii Părintelui Nicolae, a spus odată că cele două cărți pe care trebuie cineva să le citeasca și să le pună în făptuire pentru a se mântui sunt Scriptura și „Proloagele de la Ohrida”.

Arhim. Iustin Pârvu:

După părerea mea, Sfântul Nicolae Velimirovici este ultimul mare proroc al creştinătăţii şi dacă noi nu vom da ascultare sfaturilor şi avertismentelor sale, vom avea soarta pe care o are poporul sârb, în această fărâmiţare în care se află acum. Pentru că ceea ce spune acest sfânt poporului sârb este valabil pentru toate popoarele ortodoxe. Atunci când nu se mai mărturiseşte credinţa şi nu este cine să apere valorile credinţei, acea credinţă este moartă, după cum moartă va fi şi soarta acelui popor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s