8 februarie – Sf. M. Mc. Teodor Stratilat (apărătorul soldaților); Sf. Pr. Zaharia; Sf. Sava al II-lea, arhiepiscopul sârbilor (Proloagele de la Ohrida)

8 Februarie

• Pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilatsf_mc_teodor_stratilat

Toate muceniciile sunt scumpe înaintea lui Dumnezeu, dar există mucenicii mai scumpe decât cele mai scumpe. Valoarea unei mucenicii depinde de mărimea bunurilor pe care le leapădă creştinul, acceptând mai bine să moară pentru Hristos. Şi mai departe, depinde şi mai mult de mărimea suferinţei pe care o îndură creştinul de dragul credinţei lui în Hristos. Sfântul Teodor, care era mare comandant militar în armata romană în timpul împărăţiei lui Licinius şi guvernator al cetăţii Heraclea, şi-a dispreţuit tinereţea, marea frumuseţe, înaltul rang militar şi onorurile cu care îl înconjura împăratul; toate acestea, de dragul lui Hristos. Teodor a fost mai întâi biciuit, fiind lovit cu şase sute de lovituri de bici peste stomac. După aceea, a fost înălţat pe o cruce şi străpuns peste tot cu lăncii. La sfârşit i s-a tăiat capul. De ce? Pentru că Sfântul Teodor Îl iubea pe Hristos mai mult decât orice altceva în această lume. El se scârbea de idolatria prostească de la curtea imperială, dominată de superstiţiosul Licinius. El dărâma la pământ idolii de argint şi de aur şi împărţea bucăţile săracilor. El a întors pe mulţi la credinţa în Hristos şi îi striga chiar şi lui Licinius să se lepede de idoli şi să creadă în Unul Adevăratul Dumnezeu Cel Viu. În timp ce era torturat, Sfântul Teodor spunea fără încetare: „Slavă Ţie, o, Doamne Dumnezeul meu, Slavă Ţie!”. Sfântul Teodor Stratilat şi-a dat duhul în mâinile Domnului nostru la 8 februarie din anul 319 după Hristos, la ceasul al treilea al după amiezii. Sfântul Teodor este socotit apărătorul ostaşilor care îl strigă pe el pentru ajutor. Sfintele sale moaşte făcătoare de minuni au fost mutate de la Evhaita la Constantinopol şi îngropate în Biserica din Vlaherne.

• Pomenirea Sfântului Proroc Zahariasf_pr_zaharia

Zaharia a fost al unsprezecelea dintre cei doisprezece Proroci Mici, care împreună cu Agheu l-au convins pe Împăratul Zorobabel să refacă Templul de la Ierusalim. Zaharia a proorocit intrarea slăvită a lui Hristos în Ierusalim: „Iată împăratul tău vine la tine drept şi biruitor; smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei”. (Zaharia 9: 9). El a mai proorocit şi vânzarea lui Iuda, pentru treizeci de arginţi: „Şi mi-au cântărit simbria mea, treizeci de arginţi” (Zaharia 11: 12); de asemenea, părăsirea lui Hristos de către apostolii Săi la ceasul Pătimirii: „Bate-voi păstorul şi se vor risipi oile turmei” (Zaharia 13:7 [?]); (Matei 26: 31; Marcu 14: 27). Proorocul Zaharia mai este numit şi „văzătorul secerii”, căci a avut o vedenie în care se pogora o seceră din cer, ca să-i secere pe păcătoşi, mai ales pe hoţi şi pe hulitorii Numelui lui Dumnezeu. Zaharia a murit în partea a doua a domniei lui Darius Istaspe, cam pe la anul 520 înainte de Hristos.

• Pomenirea Sfântului Sava al Doilea, Arhiepiscopul Sârbilor

Sava a fost fiul regelui Ştefan celui Întâi Încoronat şi nepotul de frate al Sfântului Sava Întâiul. Înainte de tunderea în monahism, Sfântul Sava II s-a numit Predislav. Urmând exemplul unchiului său, Predislav s-a tuns în monahism şi a slujit cu râvnă în viaţa nevoinţelor ascetice. El a fost ales Arhiepiscop al Sârbilor, urmându-i Sfântului Arsenie sub numele de Sava al Doilea. El a păstorit Biserica cu dăruire şi cu dragoste. Sava II a trecut la Domnul în anul 1268 după Hristos. Sfintele sale moaşte se odihnesc în Mănăstirea de la Peci.

bar

Cântare de laudă la Sfântul Sava al Doilea, Arhiepiscopul Sârbilor

Tânărul Predislav necontenit suferea,

Ochii în lacrimi având.

Regina Maică îl întreba

De ce suferi, fiul meu?

La ce privesc ochii tăi?

La faţa Sfântului Sava, unchiul meu, Maică.

Regele Ştefan către fiul său grăi:

Să te însori trebuieşte fiule,

Căci este timpul tău,

Şi eu am îmbătrânit

Pe cine voieşti?

Numele fetei să mi-l spui.

Predislav vorbele tatălui le ascultă,

De soţie nevrând să audă.

Predislav ochii minţii cu lacrimi

Spre Unchiul său Sfânt Sava şi-i îndreaptă:

Pe calea lui Hristos

Aşează-mă pe mine, Sfinte şi Unchiule!

Regele şi Regina mor,

Iar Patriarhul Arsenie

De asemenea la cele cereşti trece,

Biserica văduvă lăsându-o.

De slava lumii al doilea Sava fuge,

Pentru ca slavă îndoită

Asupra lui să se pogoare:

Cinstea episcopiei

Şi cununa sfinţeniei.

bar

Cugetare

Aşa scrie Sfântul Serafim de Sarov despre deznădejde:

„Aşa cum Domnul Hristos pururea se îngrijeşte de mântuirea noastră, aşa şi diavolul, ucigaşul de oameni, umblă necontenit să ne arunce în deznădejde. Iuda trădătorul era laş cu inima şi nedeprins cu lupta duhovnicească, şi de aceea diavolul, văzându-i deznădejdea, l-a atacat şi l-a convins să se spânzure. Petru, piatra cea prea tare, căzând în mare păcat, dar încercat în lupte, nu a deznădăjduit şi nu şi-a pierdut cumpătul, ci mai degrabă a plâns cu amar din inimă înfrântă şi zdrobită pe care văzându-o diavolul a fugit fiind ars ca de foc. Aşa, fraţilor, ne învaţă şi Sfântul Antioh să nu cădem sub povara deznădejdii care vine asupra noastră, ci să ne învelim şi să ne întărim cu Sfânta Credinţă, şi să-i spunem cu îndrăzneală duhului necurat: „Ce este între mine şi tine, duhule lepădat de la Dumnezeu, fugarule din rai şi slugă a minciunii! Neputincios eşti tu, căci Hristos Fiul lui Dumnezeu are putere asupra noastră şi a tuturor, înapoia mea, ucigaşule! Cu Cinstita Cruce noi capul tău şerpesc îl călcăm”.

bar

Luare aminte

Să luăm aminte la Stăpânul Hristos Arhistrategul:

  • Care intră în bătălie contra lui Satan;
  • Care intră în bătălie contra păcatului din om;
  • Care luptă de partea binelui şi contra răului din lumea aceasta;
  • Care îl răpune pe Satan, păcatul şi moartea.

bar

Predică

Despre cum trebuie să întâmpine adevăratul creştin ura din această lume – „Şi veţi fi urâţi de toţi pentru Numele Meu” (Luca 21: 17).

Toţi cei care se iubesc pe ei înşişi mai mult decât pe Dumnezeu îi vor urî pe următorii Stăpânului Iisus.

Toţi cei care iubesc trupul mai mult decât sufletul îi vor urî pe următorii Stăpânului Iisus.

Toţi cei care iubesc această lume mai mult decât Împărăţia cea Veşnică a lui Dumnezeu îi vor urî pe următorii Stăpânului Iisus.

Toţi cei care iubesc păcatul mai mult decât virtutea îi vor urî  pe următorii Stăpânului Iisus.

Numărul celor care urăsc Numele lui Iisus este uneori mai mare şi alteori mai mic. Dar oricât de mare ar fi numărul lor, fraţilor, nu vă temeţi, căci numărul îngerilor şi sfinţilor este miriade. Numărul celor din neamurile voastre care se află în ceruri, adică al iubitorilor de Iisus Hristos, este mai mare decât stelele de pe cer şi decât nisipul mării. O, nu vă temeţi, căci Hristos este cu voi şi aceasta înseamnă că sunteţi mai tari decât cei care vă urăsc! Atunci când Cel Puternic este de partea voastră, voi sunteţi întotdeauna cei mai numeroşi căci sunteţi mai puternici decât oricâte mii de mii ale adeversarilor.

O, Stăpâne Iisuse, Stăpâne Atotputernice, fii totdeauna cu noi şi ne ajută nouă ca să fim pururea cu Tine şi toată frica să fugă de la noi. Căci a Ta este slava şi mulţumirea în veci, Amin!

vin

→ Vezi și: Acatistul Sfinților Teodor Tiron și Teodor Stratilat (text)

Acest articol a fost publicat în Proloagele de la Ohrida și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s