Scrisoarea a XV-a („Răspunsuri la întrebările lumii de azi”)

Scrisoarea a 15-a

UNUI PATRIOT CARE SPUNE CĂ ESTE SUFICIENT SĂ FII BUN SÂRB, IAR
CREDINŢA ESTE UN LUCRU SECUNDARserbian_flag

Iar eu zic: e de ajuns să fii bun sârb, însă după modelul celor mai buni şi mai slăviţi sârbi care s-au arătat la expoziţia oamenilor în miile de ani trecute; însă nu îndrăznesc să spun ca tine: credinţa e un lucru secundar – fiindcă toţi sârbii m-ar vădi de mincinos!

Eşti bun sârb dacă ai gingăşia sufletească a craiului Vladislav, dârzenia lui Nemania, iubirea de Hristos a lui Sava, râvna lui Milutin, blândeţea lui Decianski, smerenia lui Uroş, jertfelnicia lui Lazăr, vitejia lui Strahinia, iubirea de dreptate a lui Marcu, inima mamei Iugovicilor, nădejdea Miliţei, bunătatea Ievrosimiei, milostivirea fetei din Kosovo, răbdarea Vladislav, Milutin, Decianski, Uroş – crai ai Serbiei, cunoscuţi atât pentru talentul de conducători, cât şi pentru sfinţenia vieţii lor, a poporului în robie, clarviziunea guslarilor orbi, înţelepciunea preoţilor şi călugărilor sârbi, sfiala fetelor din popor, insuflarea cântăreţilor din popor, talentul meşteşugarilor din popor, rafinamentul ţesătoarelor şi cusătoarelor din popor, limpezimea zicalelor poporului, cumpătarea şi chibzuinţa ţăranilor sârbi, strălucirea slavei tuturor sârbilor botezaţi.

Acestea toate, însă, nu din credinţă vin? Cu adevărat, temeiul tuturor celor înşirate este credinţa lui Hristos. Dacă nu ai în tine nici una din virtuţile sus-înşirate ale slăviţilor tăi strămoşi, şi totuşi te numeşti sârb, să ştii că nu eşti altceva decât o firmă glorioasă pe o dugheană goală. Iar asta, cred eu, nu o dorim nici eu pentru tine, nici tu pentru sine.

A-i spune cuiva: „Fii bun sârb, iar credinţa este un lucru secundar” e ca şi cum i-ai spune unei oi: „Tu doar fii grasă, iar păscutul este un lucru secundar”! Nimeni nu poate fi bun sârb dacă nu este mai înainte de toate un bun om.

În lume nu a fost şi nici nu este vreo putere care să-l poată face pe om bun cu desăvârşire, afară de puterea credinţei lui Hristos. Nu-ţi dori, aşadar, un sârbism fără conţinut. Să nu-ţi fie omul lipsit de minte călăuză, nici sârbul fără credinţă tovarăş.

Aceasta îţi doresc şi îţi urez sănătate!

Acest articol a fost publicat în Răspunsuri la întrebările lumii de azi și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s