Capitolul II – Mărturisirea de credință creștin – ortodoxă (partea a IV-a) – Tâlcuire la articolul III al Crezului

Articolul al III-lea  al Simbolului de Credințăbiserica

31) Care este articolul al III-lea din Simbolul Credinţei?

„Care pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Maria Fecioara şi S-a făcut om”

32) Pentru ce s-a pogorât Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, din cer, adică din slava şi fericirea Sa veşnică în aceasta lume a pătimirii?

Pentru oameni şi pentru mântuirea lor.

33) Care a fost pricina pogorârii Lui din ceruri? Ce L-a mişcat?

Mila şi iubirea Sa nemărginită faţă de oameni.

34) A venit El, oare, pentru toţi oamenii?

Da, El a venit să aducă mântuire tuturor oamenilor. Dar s-au mântuit doar aceia care au crezut în El şi care au răspuns cu iubirea lor iubirii pe care El a arătat-o.

35) Ce înseamnă: S-a întrupat de la Sfântul Duh şi din Maria Fecioara?

Întrupat înseamnă înveşmântat în trup sau că a luat trup. Preasfânta Fecioară Maria La zămislit, nu după fire, ci mai presus de fire, prin puterea Duhului Sfânt.

36) Cum a fost cu putinţă ca Fecioara să nască pe Fiul fără a fi căsătorită?

La Atotputernicul Dumnezeu toate sunt cu putinţă. Prin puterea Sa El a creat la început pe primul bărbat şi prima femeie, pe Adam şi Eva. Tot prin puterea Sa, El a făcut ca Fecioara Maria să zămislească pe Iisus Hristos, Om adevărat şi Dumnezeu adevărat.

37) În ce este Iisus Hristos asemenea oamenilor?

El a avut trup omenesc şi suflet omenesc ca orice om, mai puţin păcatul. A fost om desăvârşit, lipsit de păcate şi patimi.

38) Prin ce se deosebeşte Iisus Hristos de toţi oamenii din istorie?

Prin unirea celor două firi, cea dumnezeiască şi cea omenească, într-o singură persoană. Oamenii sunt oameni, dar El a fost Dumnezeu – Om.

39) De ce o numim pe Fecioara Maria Maica Domnului, Născătoare de Dumnezeu?

Pentru că Mântuitorul nostru a avut două firi, dumnezeiască şi omenească, care s-au unit la zămislire. Astfel, Dumnezeu şi omul s-au născut din ea în acelaşi timp, în aceeaşi persoană.

40) De ce o numim pe Fecioara Maria Pururea Fecioară?

Pentru că ea a fost fecioară înainte, în timpul şi, de asemenea, după naşterea lui Iisus Hristos; ea a rămas veşnic Fecioară.

41) O cinsteşte Biserica ortodoxă pe Maica Domnului ca Sfântă?

Da, în Biserica Ortodoxă Maica Domnului este cinstită mai presus de toţi ceilalţi sfinţi, mai mult chiar decât îngerii, pentru că a fost aleasă de Dumnezeu să fie mijlocitoare  pentru mântuirea omenirii prin naşterea Mântuitorului lumii.

42) De ce îl numim pe Hristos Mântuitor?

Pentru că S-a pogorât din ceruri ca să mântuiască pe oameni de Satana, de păcat şi moarte. Căci Satana este pricinuitorul păcatului, iar prin păcat a venit moartea.

43) Când a fost săvârşit primul păcat?

În Rai, când Adam şi Eva s-au ridicat împotriva lui Dumnezeu şi s-au supus Satanei.

44) Ce legătură au restul oamenilor cu păcatul lui Adam?

Noi toţi am moştenit acest păcat de la protopărinţii noştri. Aşa cum moştenim anumite boli de la părinţii noştri, aşa am moştenit şi păcatul de la strămoşii neamului omenesc.

45) Acesta a fost singurul păcat pentru care Hristos a venit să-i mântuiască pe
oameni?

Nu. Acestui păcat dintâi i s-au adăugat nenumărate alte păcate; astfel încât după o vreme mai îndelungată oamenii au căzut pe deplin sub puterea Satanei.

46) De ce nu a ridicat Dumnezeu un om mare – un geniu – să săvârşească lucrarea lui Hristos şi să-L cruţe în felul acesta pe Fiul Său Cel Veşnic? 

Pentru că toţi oamenii erau păcătoşi şi muritori, chiar şi cei mai mari şi mai buni. Întreaga lume zăcea în păcat. Satana şi moartea stăpâneau lumea până la pogorârea din ceruri a unicului Mântuitor cu putinţă, mai puternic decât Satana, fără de păcat şi fără de moarte, Care a adus neamului omenesc eliberare şi mântuire.

vinieta

Acest articol a fost publicat în Credința Sfinților - Catehismul Bisericii Ortodoxe și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s