Scrisoarea a V-a („Răspunsuri la întrebările lumii de azi”)

Scrisoarea a 5-a

UNEI MAME CARE NU A PUTUT SĂ AFLE MORMÂNTUL FIULUI CĂZUT ÎN LUPTĂcruce

L-ai căutat, zici, prin toate cimitirele militare. Ai mers de la Zlatibor până la Corfu, până la Salonic. Te-ai suit la Kaimakcealan, la Macikov Kamen. Te-ai coborât în valea morţilor. De fiecare dată când ai aflat de un cimitir militar, te-ai grăbit să te duci acolo. Te-ai rugat să ţi se citească listele celor înmormântaţi colo şi colo. Ai silabisit şi numele de pe cruci. Nimic şi nimic. Nu te întrista, mamă dragă, întristarea mare e păcătoasă. Al lui Dumnezeu este pământul şi toate câte sunt într-însul. Oriunde ar fi mormântul fiului tău, e pe pământul lui Dumnezeu.

Când atingi pământul negru dinaintea pragului casei, ai atins o margine a mormântului fiului tău.

Iar ochiul atotvăzător al lui Dumnezeu umblă pe pământ şi vede pe cei morţi la fel ca pe cei vii.

Dacă fiul tău s-a ascuns de tine, de Dumnezeu nu s-a ascuns, însuşi Dumnezeu l-a ascuns de tine ca să cureţe prin întristare inima ta şi să îţi pregătească o surpriză plină de bucurie: întâlnirea plină de bucurie cu fiul tău în veşnicele Lui curţi.

Nu se cunosc mormintele multor oameni mari şi sfinţi. Necunoscut a rămas mormântul proorocului Moise, şi mormintele multor apostoli şi mucenici ai lui Hristos, şi mormintele multor pustnici şi nevoitori. Numele lor sunt cu litere roşii în calendar. Slăvim pomenirea lor, le zidim biserici, le înălţăm rugăciuni; dar de mormintele lor nu ştim. Deci, nu se cade să te întristezi că şi mormântul fiului tău va rămâne ştiut numai de Ochiul atotvăzător, la fel ca mormintele atâtor sfinţi şi sfinte. Unei mame din Debar i-a fost îngropat fiul ostaş în pământ depărtat. Din pricina bătrâneţii, ea nu putea să meargă la mormânt – şi a găsit bătrâna un mijloc ca să facă parastas, dar nu la mormântul fiului ei. În fiecare sâmbătă, ea mergea la cimitirul militar din Debar. Acolo zac ostaşi morţi, ale căror necăjite mame vin la mormintele lor. Şi la aceste morminte ea aprinde lumânări şi spune în şoaptă rugăciuni. Şi îi roagă pe preoţi să facă parastas şi să pomenească numele scris pe cruce, şi totodată numele lui Atanas al ei. Şi tu poţi face aşa. Şi durerea ta se va alina.

Şi mai însemnat este însă faptul că trebuie să te gândeşti la sufletul copilului tău mai degrabă decât la mormântul lui.

Iată, sufletul lui nu este în nici un mormânt de pe pământ. El este mai aproape de tine ca de mormânt.

A fost o altă mamă care în vremea războiului a mers pe câmpul de luptă la mormântul fiului. Mormântul era pe linia frontului, şi n-au lăsat-o. S-a întors nemângâiată la casa ei. Deodată, din purtarea de grijă a lui Dumnezeu, i s-a arătat fiul ei în odaie. Mama a sărit şi a strigat:

-Unde eşti, fiul meu?

– Am mers împreună cu tine, mamă – şi s-a întors. Şi i-a mai spus că îi e bine şi că ea trebuie să înceteze cu plânsul.

Încetează şi tu cu plânsul şi începe să faci milostenie pentru odihna sufletului fiului tău.

Ai înmuiat destul cu lacrimi pământul inimii, acum e vremea să-l laşi să rodească – iar rodul cel mai scump care odrăsleşte din lacrimi este rugăciunea, milostenia şi încredinţarea în voia lui Dumnezeu.

Rugăciunea să-ţi fie una din scândurile crucii, iar milostenia, cealaltă. Din ele să faci cruce fiului tău.

Rugăciunea se ridică la înălţime, iar milostenia se întinde în lărgime. Şi blânda încredinţare în voia lui Dumnezeu să-ţi fie precum cuiele în care se prind scândurile crucii.

Să nu desparţi rugăciunea de milostenie – şi mângâierea cea bună se va lăsa pe inima ta lin, ca rouă pe iarba însetată.

Pace ţie de la Dumnezeu şi binecuvântare!

vinieta

Acest articol a fost publicat în Răspunsuri la întrebările lumii de azi și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s