Tâlcuiri la „Tatăl nostru” (partea a II-a)

Carele ești în ceruri

Catre ceruri ridicăm ochii noștri întotdeauna când Te chemăm si spre pamânt îi coborâm când ne amintim de păcatele noastre, întotdeauna suntem în prăpastie din pricina slabiciunilor noastre si a păcatelor noastre. Tu ești întotdeauna întru înălțime, precum se și cuvine măririi Tale si strălucirii Tale.
Tu ești întotdeauna în cer când suntem nevrednici să Te primim, dar cu plăcere Te pogori la noi, în sălașurile noastre pământești, când însetăm după Tine si când deschidem Ție ușa noastră.
Dar și de Te pogori la noi, totuși rămâi în cer; în cer locuiești, prin cer umbli si cu cerul împreună Te apleci până în valea noastră.
Cerul este departe, foarte departe, pentru omul al cărui duh si a cărui inimă sunt întoarse de la Tine sau care își bat joc când este pomenit numele Tău. Dar el este aproape, foarte aproape, pentru omul care ține întotdeauna deschisă ușa sufletului său și așteaptă să vii Tu, Cel mai drag dintre oaspeti.
Daca ar fi să-l punem alături de Tine pe omul cel mai drept, Tu Te înalți mai presus de el ca cerurile mai presus de valea pământului, ca viața veșnică mai presus de împărăția morții.
Noi suntem dintr-un material stricăcios si putrezitor: cum am putea sa stăm la aceeași înălțime cu Tine, Tinerețe și Putere Fără de moarte!
Tatăl nostru, Care întotdeauna ești mai presus de noi, apleacă-Te până la noi și ne ridică până la Tine. Ce altceva suntem, fără numai limbi alcătuite din țărână ca să laude slava Ta? Țărâna ar fi mută pentru vecie și n-ar putea rosti numele Tău fara de noi, Doamne. Cum poate țărâna să Te cunoasca dacă nu prin noi? Cum ai putea să faci minuni din țărâna moartă, dacă nu prin noi?

O, Tatăl nostru!

Acest articol a fost publicat în Tâlcuiri la "Tatăl nostru" și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s